Ajmo Žuti

Ajmo Žuti

13. veljače 2012. u 20:00 / KLUB: KK Split

Nije mi đava da mira i iša sam vidit šta žuti spremaju za FF kupa. Prvo sam sija u kafanu sa Petrom Škovrljom da malo popričamo o gustom rasporedu u sljedećih desetak dana. Prvo nam dolazi FF kupa u Zagrebu di se u polufinalu sudaramo sa KK Cedevitom, nakon toga slijedi Darda u gostima, pa Alkar i Jolly doma. Nismo ni počeli pričat a doša je i marketinški meštar Skelin i sportski direktor Nikola Vujčić.


Nikola jeste li spremni za nadolazeće izazove? Odigrat 4 utakmice u osam dana. Jesu li svi zdravi?
Nemamo Dijana i najvjerojatnije Subotića koji je izvrnija zglob.

Uf Subotić je bitan. Tribalo bi ga šta prije popravit.
Nije to lako zeznuta je to ozljeda. Može potrajat.


Razgovor se nastavlja u pretresanju sportske tematike. Šta će bit u budućnosti, di ide sport? Skelin kaže sada su sve oči uprte u dva Petra. Peru Skansija i Peru Škovrlja. Vas dva možete riješiti globalno pitanje sporta. Korisniji ste tu di jeste nego da ste u klubu. Vujčić kaže da nije normalno da teatar dobiva duplo više love nego sport. Split je puno poznatiji po sportskim dostignućima.

Pero se slaže, ali to je neka druga priča, malo kompliciranija.
Nikola se diže i odlazi na tiskovnu konferenciju.

Pomislim u sebi valjda bi bilo dobro da i ja odem vidit šta kaže trener. Penjem se uza skale i vata me onaj poznati osjećaj strahopoštovanja koji me uvik uvati kada ulazim u trofejnu salu splitskih žutih. Novinari side sa jedne strane stola Vujčić i Bavčević sa druge strane stola. Iza njih trofej kupa prvaka.

Počinje tiskovna konferencija. Novost je da je KK Split je pojačan za Nikolu Vujčića ka igrača.

Bavčević daje neki svoj kratki presjek za ovo malo vrimena šta vodi prvu ekipu.

"Imamo kratkoročne i dugoročne ciljeve. Utakmica protiv Cedevite nam puno toga može reč za ono šta dolazi, a to je svakako play off. Cedevita je ekipa sa 12 igrača visoke klase. Navikli su igrat jake utakmice u ABA ligi. Oni su izraziti favoriti u ovoj utakmici. Nije mi to lako reć ka treneru Splita, ali to je realnost. Na nama je da ih stižemo i da ih u budućnosti prestignemo. Mi ćemo u utakmicu ući puni motiva, volje, sportskog žara i vidit ćemo oće li to biti dovoljno."

E onda su krenila novinarska pitanja.

Nikola očeš li igrat u sridu protiv Cedevite?
Odlučeno je da ću igrat doma protiv Alkara i zato se spremam. Treniram zadnja tri tjedna. Procjena je da moje igranje u ovom trenutku nije nužno.

Jeli vas strah nekog velikog poraza? - uslijedilo je pitanje Bavčeviću.
Mene ne. Samo me je straj da se taj osjećaj ne uvuče u ekipu. Cedevita se nama neće prilagođavati. Oni su druga ekipa ABA lige. Uvik me je straj da ne pokažemo ono šta vidim na trenigu. Ako pokažemo sve ono šta radimo na trenigu ja ću biti prezadovoljan. Nikada nije lako transformirati situaciju sa treninga na utakmicu. Žrijeb je takav kakav je. U ciloj karijeri sam se boja samo jedne stvari da igračima poslin utakmice moram reć da nisu dali sve. Ako je igrač da sve, a protivnik je bolji tu se ništa ne može napravit. To je sport.

U kojem segmentu smo bolji? U rosteru i novcima očito nismo...
Uf sada ozbiljno. U čemu smo mi bolji. Bavčević je malo zasta i ispalia ka iz topa.

U prosjeku godina, mlađi smo. To nekada zna biti velika prednost. Mi smo gladniji od njih. Željniji smo sportskog uspjeha.

Zadnji put je Split osvojia kup u Zadru kada su ga svi smatrali autsajderom.
To i je dramatika kupa. U kupu svako može iskočiti jednu utakmicu. Međutim ne treba ignorirati činjenicu da je protivnik dobar i da igra jednu atletsku, modernu košarku. Međutim, moja ekipa je za mene najbolja i od moje ekipe bolje nema. Mladost i motiv su naše najjače prednosti.

Ne bi tija bit naporan. Nije mi jasno za koga igraju ti koji igraju za Cedevitu. Jasno mi je za koga igraju igrači Splita. Osim motiva i mladosti smatram da je prednost igrača Splita šta igraju za klub sa imenom i prezimenom i bogatom povijesti, ako se sa tim
slažete. Igrači Cedevite to tek moraju stvoriti.

Apsolutno se slažem. Mi smo sada u sali kakve nema u Hrvatskoj. Ovo je hram kojega se u Europi teško može naći. Tim više mi teško pada šta ne možemo govoriti iz druge perspektive. Mi o svijetloj budućnosti razmišljamo i sukladno tome planiramo daljnji rad, ali sadašnjost kaže nešto drugo.

Je li se vraćate nazad doma posli kupa?
Ne ostajemo gore i idemo na gostovanje Dardi. Nakon toga se vraćamo doma.

Znači četiri utakmice u 8 dana jer mi svi računamo na finale kupa? - bacija sam tunju ne bi li ga uvatija na krivoj nozi.
I ja tako računam. Znam šta ste mislili reć, dobacija je Bavčević uz smješak.

Oće li prevagnit novci i bolji roster Cedevite ili mladost, motiv i ponos igrača koji nose sveti žuti dres, dres trostrukog prvaka Europe - saznat ćemo uskoro već ovu sridu.[Piše: "Zeško"]