U subotu počinje finale PH u baseball-u

U subotu počinje finale PH u baseball-u

19. srpnja 2012. u 10:50 / KLUB: BK Nada SM

Ove subote u 17 sati na stadionu "4 rijeke" u Karlovcu starta finalna serija Prvenstva Hrvatske u kojoj se sastaju splitska Nada i karlovačka Olimpija. U seriji bolji od 7 prvaka Hrvatske će biti ona ekipa koja prije dođe do 4 pobjede. Prednost domaćeg terena imaju Karlovčani jer su imali bolji plasman u regularnom dijelu sezone.

Susreti ovih dviju ekipa su uvijek obilovali neizvjesnošću i vrhunskim baseballom. Sa jedne strane je tu Karlovac kao najtrofejnij baseball klub u Hrvatskoj, a sa druge strane splitska Nada kao klub sa najvećom tradicijom i povijesti u Hrvatskoj.

Ova dva kluba su se do sada u finalnim serijama sastajali tri puta. Bilo je to 1992. , 2003, i 2010. godine. Splićani su bili bolji u dva finala - 1992. i 2010., dok je Karlovac bio bolji 2003.

Te već davne 1992. godine kada je hrvatskom bijesnio rat i dok je Karlovac je bio pod kišom granata, a Dalmacija je bila odsječena od ostatka Hrvatske odigrano je prvo povijesno prvenstvo Hrvatske. Prva utakmica se igrala u Karlovcu gdje je Nada pobijedila 4-3, dok su se druge dvi utakmice igrale u Splitu. U subotu je Karlovac pobijedio 8-6 i poravnao rezultat na 1-1, a u nedjelju je Nada predvođena bacačem Mladenom Sassom pobijedila 11-1 za konačnih 2-1 u seriji. Bila je to sezona Mladena Sassa. Na mjestu bacača je odigrao sve tri utakmice, a u prvoj utakmici u Karlovcu je udario za pobjedu.

Na ponovni susret u finalu se čekalo dugih 11 godina. Bile su to godine apsolutne dominacije karlovačkih bejzbolaša. Međutim 2003. splitska Nada se pojačala i u svoje redove dovela Tetsuhira Monnu, japanskog profesionalnog bacača. Međutim niti to nije bilo dovoljno Splićanima da pobjede Karlovac koji je postao prvak Hrvatske sa rezultatom 4-2 u seriji. I ta serija je obilovala vrhunskim predstavama. U prvoj utakmici u Splitu Nada pobijedila 9-1 zahvaljujući Monni i povela 1-0 u seriji. Odbacao je cijelu utakmicu sa 17 strike outa. Druga utakmica je bila infarktna. Za Nadu je nakon dugo vremena bacao Mladen Sasso. Na drugoj strani je bio najbolji karlovački bacač svih vremena i jedan od najboljih hrvatskih bacača J. Summers. Karlovac je odnio vrijednu pobjedu 2-1 i seriju izjednačio na 1-1. Treća i četvrta utakmica se igrala u Karlovcu, gdje je Karlovac pobijedio 6-2 i 5-2 za vodstvo od 3-1 u seriji. Sljedeća utakmica je odigrana u Splitu gdje je Monna opet razbio Karlovčane. Nada je pobijedila 4-1 i smanjila vodstvo u seriji na 3-2. U šestoj utakmici koja se pokazala i zadnjom Splićani nisu iskoristili prednost domaćeg terena i činjenicu da je na mjestu bacača igrao Monna. Karlovac se nametnuo od samoga početka , te je predvođen bacačem Damirom Karinom pobijedio 4-2 čime je serija okončana sa konačnim omjerom 4-2 i titula prvaka je zasluženo otišla u Karlovac. Najbolji igrač finalne serije je bio karlovčanin Damir Karin.

Treći finalni ogled ove dvije ekipe je odigran 2010. g. Prva utakmica je odigrana u Splitu gdje je Nada pobijedila 3-0 uz fantastičnu predstavu najboljeg bacača prvenstva E. Pereire za vodstvo od 1-0 u seriji. Druga utakmica je u otišla na stranu Nade 17-16 gdje su Račić, Pereira i Šupraha svojim udarcima u zadnjuoj izmjeni vratili Nadu u život za 2-0 u seriji. Treća utakmica je odigrana u Karlovcu gdje je Karlovac odnija čistu pobjedu 12-2 i smanjio zaostatak u seriji na 2-1. Četvrta utakmica je također odigrana u Karlovcu te je kao i druga obilovala preokretima. Nada je cijelu utakmicu bila u rezultatskom deficitu da bi u zadnjoj izmjeni Goran Šupraha i Ivan Račić svojim udaranjem donijeli vrijednu pobjedu 3-2, za vodstvo od 3-1 u seriji. Peta utakmica koja je bila i zadnja u seriji je odigrana u splitu gdje je nada pobijedila 10-9. Iako je rezultat na kraju bio tijesan Splićani su ovu utakmicu neprestano vodili i zasluženo pobijedili za konačnih 4-1 u seriji.

Posebnost ovogodišnjeg finala je ta da će za obje ekipe nastupiti čak tri igrača koja su nastupaila i u prvom finalu 1992. godine. Za karlovačku olimpiju Damir Karin i Mladen Krpance, a za splitsku Nadu Mladen Sasso.

Raspored:

1. Subota 21.7.2012 u Karlovcu: Olimpija-Nada SSM
2. Nedjelja 22.7.2012 u Karlovcu: Olimpija-Nada SSM
3. Utorak 24.7.2012 u Splitu: Nada SSM - Olimpija
4. Srijeda 25.7.2012 u Splitu: Nada SSM - Olimpija
*5. Subota 28.7.2012 u Karlovcu: Olimpija-Nada SSM
*6. Ponedjeljak 30.7.2012 u Splitu: Nada SSM - Olimpija
*7. Utorak 31.7.2012 u Karlovcu: Olimpija-Nada SSM

*Ako bude potrebno