Sobin ili Jugoplastika, Jugoplastika ili Sobin

Sobin ili Jugoplastika, Jugoplastika ili Sobin

3. svibnja 2012. u 3:00 / KLUB: KK Split

Rapsodija u žutom se nastavlja. Žuti su pregazili prvaka Hrvatske i zadržali nepobijedivost na splitskim Gripama.

Prije same utakmice na parket su izašli osvajači kupa Prvaka 1989/1990. Goran Sobin, Dino Rađa, Zoran Sretenović i ka po običaju cila je dvorana bila na nogama. U goste KK Splitu su ovaj put došli bejzbolaši Nade. Publika je pozdravila višestruke hrvatske prvake.

Šta se utakmice tiče Zagreb je bija ravnopravan protivnik, ali samo jedno poluvrime. I to ne zato šta je to realno, već zato šta su se domaći pod pritiskom publike i želje za pobjedom držali goste u životu. Od svih Zagrebovih igrača treba istaknuti Markotu koji je stvara izvjesne probleme domaćoj ekipi. Međutim to je bilo sve. Sve oči su bile uprte i u mladog Šarića. Od njega smo svi puno očekivali, ali možda neki drugi put. Momak je jednostavno prebrisan sa parketa. Sobin i Dijan, te za kraj Grgurević su bili previše za mladića čiji neposporni talent nažalost trune u Zagrebu. Na trenutak mi je pala napamet jedna pisma od pokojnog Tomislava Ivčića "Zapivajmo noćas u konobi". U njoj ima jedan dio kojega volim spomenit svima onima koji trče u Zagreb ne bi li ostvarili svoj san. TUĐI ČOVIK NIKAD NEĆE ZNATI ŠTA TO VEŽE DALMATINSKE LJUDE. Eto to bi bila moja poruka malome Šariću i svim ostalim Šarićima. Jer i lud vidi da bi taj mali u Jugoplastici bija pet puta bolji nego u Zagrebu. Njegov bi se talent razvija do neslućenih razmjera, a da ne govorim di bi mu bija kraj sa ovakvim sportskim direktorom ka šta je Vujčić. Ali ako mali ne razumi di mu je misto valjda otac razumi. Još nije kasno jer je Jugoplastika dogodine u ABA ligi.

Ma vratimo se mi na istinske heroje ove utakmice. Teško je reć da iko može ponit epitet igrača utakmice osim Josipa Sobina. Međutim sam Sobin je na presici reka da je lako davat koševe kada su mu tako dobro asistirali. Skromno. Za nekoga ko je odigra tako dobru utakmicu. Točnije odličnu. Ali zato je Sobin postiga 32 koša, 11 skokova i zamislite 5 asistencija. Čak je i za asistiranje ima vrimena. Onaj drugi koji bi se sa njim treba komparirati je da 10 koševa, 10 skokova i 2 asistencije. Razlika je očita.

Sobinov poučak glasi" lako je davat koševe kada iza tebe stoji Jugoplastika". Bravo kapetane . Sve si reka. A onaj ko ne razumi taj spada u rubriku TUĐI ČOVIK. Moramo naravno spomenuti i druge koji su napravili ogromnan posao. U prvom redu tu je izvrsna igra Dijana, vrhunska obrana Mimice koji se po ko zna koji put podredio obrambenim zadacima u interesu kolektiva. Nije to lako za virtuoza, šutera i zato kapa dole. Vujčić uvik dobar. Stup. A igra je samo 20 minuta. I na kraju virovali ili ne moj izbor pada na Antu Grgurevića. Svi na terenu mogu stat u špalir i pljeskat našem Anti. Ono šta je napravija od svog ulaska na parket je košarkaški doktorat. Ante ti si naš bog.

Publika je na kraju utakmice bila na nogama. Pivalo se "večeras je naša fešta" i "Ju-go-plastika". Igrači su skalakli od sriće. Zagrebovi igrači su pognutih glava napustili parket. Slavlje se nastavilo još dugo u noć.

Nakon utakmice je uslijedila i presica di su isprid jugoplasike bili trener Bavčević i kapetan Josip Sobin. Isprid Zgreba trener Brajković i Saša Ožbolt.

Ožbolt je reka da su igrali dobro dok su imali snage. Da ih je teško okupit i na trenizima. Da je stanje neodrživo. Aj lovit rake govnjare. Biće nama ruže cvitaju. Naši su momci godinu i kusur igrali bez plaće, ali su za razliku od vas igrali. Dobro istini za volju imali su i za šta igrat. Ipak Jugoplastika nije bilo ko.

Trener Brajković je reka da čestita pobjedniku koji je bija bolji. Mišljenja je da će se borba za četvrtu poziciju voditi između njih i Zadra.

Sobin nije dozvolija novinarima da ga se diže iznad ekipe. Objasnija je svima da nije teško dat 32 koša kada ti asistiraju svi. Jednostavno nemoš falit. Reka je i ono šta su se svi na Gripama još do jučer ustručavali reć. UŠLI SMO U ABA LIGU. I onda je otiša.

Trener Bavčević je ka i obično bija metaforički raspoložen. Reka je da je gleda seriju "velo misto" i da je prvi put tamo čuja šta znači muka ježeva. To vam je ona muka kada jež ubije zmiju bodljama i onda je mora cili život nosit na sebi jer je se ne može rješit. I to je njegova muka.
Znači ABA liga bi trebala bit naša muka ježeva. Svašta. Pa zar je moguće da menadžment splitskog kluba neće pronaći sponzore za narednu sezonu. Ja bi ruku u vatru stavija da već sada ima dovoljno zainteresiranih koji čekaju u redu da budu uz splitske Žute.

Osim toga trener je objasnija da smo napravili sve ono šta smo tribali napravit. Prvo poluvrime je bilo teško. Pritisak zbog potrebne pobjede. Međutim drugo je bilo pisma. Uništili smo im napadački skok, nadskakali ih i vratili igru pod koševe. I tu je bija kraj. Samo je bilo pitanje sa koliko ćemo razlike dobit. Sobin je u ciloj priči odigra maestralno. Mimica je ukočija Mulaomerivića, a Dijan i Grgurević Šarića.

Još nije gotovo. Ostala su tri kola do kraja. Sljedeća najvažnija utakmica je u Splitu protiv Zaboka.