Dominacija zagrebačkih klubova se nastavlja

Dominacija zagrebačkih klubova se nastavlja

29. prosinca 2018. u 13:01 /

Zagrebački klubovi su nastavili sa dominacijom i u 2018.g, a sad će i rebalans. Svijetle točke su nam ragbi Nada koja je uzela titulu, te košarkašica i nogometašica Splita koje su jesenske prvakinje sa 100% učinkom. U svemu ostalom kaskamo za metropolom, a ponegdje i za puno manjim sredinama.

Presjek 2018.g. na žalost nije puno bolji od presjeka 2017.g. Ženski sport, odnosno košarkašice i nogometašice Splita nam daju vjetar u leđa i nadu da na proljeće i neki drugi klubovi mogu krenuti njihovim putem, ali treba biti pošten i reči da je stanje zabrinjavajuče pogotovo kada dođe kraj godine i kada u Zagrebu krene rebalans proračuna koji svake godine uštrca dodatne milijune kuna u perjanice zagrebačkog sporta, a mi kao siročići možemo biti sretni ako i one mrvice koje su nam obečane ne požele stopirati i preusmjeriti u nešto važnije.

HAJDUK - Hajduku je ovo najgora polusezona od osnutka Hrvatske. U Europi ispali u početnoj fazi, u kupu u četvrtfinalu protiv Osijeka, a u prvenstvu tek 6. Osvojili smo svega 23. boda. Dinamo već sada može slaviti novu titulu (pobjegao nam je 22 boda). Pet pobjeda, osam remija i pet poraza su užasna statistika koja boli sve pristalice bijele boje. Zabrinjavajuče je i to da su osim Rijeke i Osijeka ispred nas i Gorica i Lokomotiva.
Promijenili smo dva trenera, predsjednika, sportskog direktora, izabran je novi NO i u Novu godinu krečemo iz početka sa gomilom igrača kojih se treba riješiti (na žalost ne zaraditi) i sa zahtjevnim zadatkom da se među mladima profiliraju igrači od čijih će potencijalnih transfera klub u budućnosti preživiti. U jednom trenutku se bar preko medija počeo dovoditi u pitanje i model upravljanja Hajdukom, ali sve dvojbe oko modela je odagnuo večinski vlasnik Grad Split, odnosno gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izjavio da ovaj model ide dalje dok god je on na toj funkciji.
PRVI JE DINAMO-Zagreb

KK SPLIT (Jugoplastika) - Žuti su ambiciozno krenuli u novu sezonu. Cilj je postavljen, a to je ABA liga. Hrvatsko prvenstvo dogurati što dalje, po mogućnosti do finala, a kup pokušati iznenaditi jer u kupu je sve moguće pogotovo ako se završnica igra u Splitu.
Sve je krenulo dobro. Nizale su se solidne partije i što je najvažnije pobjede. Mirisalo je na jednu odličnu polusezonu na Gripama. A onda se desio prvi poraz u ABA 2 ligi od Sparsa na Gripama i ozljeda najboljeg igrača Morissa koji je pokazao da su nam ambicije prevelike s obzirom na postojeći roster koji imamo.
Momci su na terenu izgarali i davali 1000% svojih mogućnosti, ali rezultat kaže da smo 5. na tablici, da smo kod kuče izgubili tri utakmice od konkurenata za FF (Spars, Lovćen, Dynamic) i da su nas manje više svi pročitali u igri preuzimanja, a druge igre na žalost trener Anzulović ne prakticira. Ništa nije izgubljeno jer od 3.-8. mjesta na tablici je sve u dvije pobjede razlike ali dok se drugi klubovi pojačavaju za ono što predstoji mi na tom planu ne radimo ništa iako je od ozljede Morissa ako ne i od početka sezone svima jasno kako nam nedostaju i play i centar. Ispred nas su nedodirljiva Primorska i MZT, te za jednu pobjedu Sparsi i Lovćen kojima idemo u goste. Iza nas su Sutjeska sa istim omjerom i Dynamic i Borac koji zaostaju samo jednu pobjedu.
Hrvatsko prvenstvo smo drugi sa istim omjerom kao i Zadar 8-3. Od ozbiljnih ekipa smo dobili samo Cibonu, a poraženi smo od Zadra i Cedevite. Sve naše pobjede su bile teške, osim protiv Hermesa u gostima i Alkara doma.
Za nastavak sezone, ako što mislimo napraviti pod hitno treba poduzeti sljedeće korake. Ili kupiti dva igrača kako bi trener Anzulović dobio poptrebnu širinu i energiju za nastavak sezone ili posegnuti za radikalnim mjerama, a to je promjena trenera koji je iz ovih resursa koje ima izvukao sve ili ne zna kako izvuči sve.
PRVA CIBONA-Zagreb

VATERPOLO (JADRAN, MORNAR, POŠK) Svi skupa gledamo u leđa Mladosti. Jadran je 4., Mornar 5., a POŠK zadnji na tablici RWP lige. Jadran je praktički perjanica splitskog vaterpola, ali i dalje zaostaje za Jugom i Mladosti. Imali su momci sa Zvončaca dobrih trenutaka. U prvom redu plasman u LP i jedna pobjeda ,te dva tijesna poraza na gostovanjima u Mađarskoj i Njemačkoj. Što se tiče RWP lige stvari nekako idu uhodanom rutinom osim što više lider nije Jug već Mladost, a sve ostalo je isto. Jadran je remizirao sa Jugom u Dubrovniku što je dobra vijest, ali je izgubio sve tri utakmice od Mladosti što nije dobra vijest. U nastavku sezone očekujemo plasman na FF i RWP da bar jednom skinemo Mladost, a u LP da ostvarimo još poneku pobjedu i da se još malo nadamo prolazu na završni turnir. Mornar stvara ekipu i ide ih neloše, dok je POŠK na putu za niži rang.
PRVA MLADOST-Zagreb

FUTSAL- SPLIT je u sezonu ušao potresen od prošlogodišnjeg finala u kojemu su izgubili od Makarana. Na sve nevolje došlo je do turbulencija u klubu koje su po običaju servirane izvana i koje su klubu samo dodatno naštetile. Split je veliki klub i iz opasnih spletki se izdigao. Izdigao na terenu jer samo tamo i može. I to na najbolji mogući način sa svojim momcima koji su prošlu sezonu nastupali u drugoj ligi i stjecali važna iskustva. Osmi su na prvenstvenoj tablici, ali sve mogu nadoknaditi u proljetnom dijelu prvenstva jer je u klub vračen najbolji hrvatski igrač Dario Marinović. Osim njega Uprava kluba sprema još niz iznenađenja i prinova pa ne sumnjamo u to da bi Split i ove godine mogao biti konkurent Makaranima za osvajanje titule.

PRVO NOVO VRIJEME-Makarska

ODBOJKA(Brda i Split) I jednima i drugima treba treba čestitati na dosadašnjem dijelu sezone. Ligu se ionako neda osvojiti pored Mladosti, pa je možemo nazvati Mladost i sedam patuljaka.
Brda su 6. i jedini pravi kiks je bio poraz od Marine Kaštela. U pojednje dvije utakmice regularnog dijela trebaju pobjedu u Poreču jer se bodovi prenose u drugi dio natjecanja gdje se igra po sistemu 4+4. Brda su donjoj skupini.
PRVA MLADOST-Zagreb

Split je 5. i za nijansu uspješniji od cura. S obzirom na prikazanu igru i rezultate Split je najugodnije iznenađenje lige u kojoj je Mladost nedodirljiva. I Split će najvjerojatnije završiti biti u donjoj skupini sistema 4+4, ali za razliku od cura mogu biti mirni jer se iz lige ne ispada zbog proširenja, a iz istog razloga imaju se pravo nadati i polufinalu. U četvrtfinalu ćemo najvjerojatnije na Mursu Osijek, a njih možemo dobiti.
PRVA MLADOST-Zagreb

RUKOMET (Split 2010 i Split). Ženski rukometni klub SPLIT 2010 je odigrao najgoru sezonu od svoga osnutka. Samo jedna pobjeda u osam utakmica je zvono na uzbunu. Cure trgnite se dok ne bude prekasno jer bi mogli ostati bez iti jednog prvoligaša u rukometu.
PRVE PODRAVKA Koprivnica i LOKOMOTIVA - Zagreb

Sa druge strane muški Split tavori na dnu tablice 1. lige jug koja je nominalno druga liga. Šteta jer su protekle dvije godine bili na korak do povratka u Premijer ligu. Možemo samo poželjeti da se iščupaju sa dna i da u nekoj od narednih sezona odu prema elitnom razredu hrvatskog rukometa.

PRVI PPD-Zagreb

RAGBI NADA - Novi stari prvak Hrvatske i dalje stoluje na Starom placu. Ove godine je Mladost bila jako blizu da ih skine sa trona, ali ragbijaši Nade su u ludoj utakmici na zagrebačkom krtičnjaku obranili titulu u zadnjim minutama utakmice.
PRVAK NADA -Split

BEJZBOL NADA SM- Opterečeni starim dugovanjima kojima ih je Grad Split doslovno doveo do ruba gašenja bejzbolaši Nade su u 2018.g. imali samo jednu želju, a to je preživjeti, vračati dugove i nadati se da će možda negdje u najluđim snovima izboriti koje finale. Na kraju su ih izborili tri i u sva tri izgubili protiv objektivno jačeg protivnika Olimpije 83 iz Karlovca. Da dobro ste pročitali. Karlovac sportu koji je po svemu splitski pridaje mnogo veću pažnju.
PRVAK OLIMPIJA 83 - Karlovac

Za kraj smo ostavili jesenske prvakinje nogometašice i košarkašice Splita koje su nas obradovale i poklonile najljepši poklon za božične blagdane. Prve su sa stopostotnim učinkomi namjeravaju tu i ostati.

ŽENSKI NOGOMET (SPLIT i MARJAN) I jedne i druge imaju razloga za zaovoljstvo. Crvene iz Parka mladeži jer su prve, jer su napokon pobijedile Osijeka u prvenstvu i jer igraju odlično i svakako se mogu nadati osvajanju Prvenstva i plasmanu u LP što je ogromna financijska injekcija.
Marjan je sve suprotno od Splita što je i normalno za naš Grad. Narančaste su pri sredini tablice i največi prioriteti su zadržati prvoligaški status i afirmirati što više svojih igračica sa kojima će u budučnosti biti opasniji i konkurentniji za gornji dio, a možda i nešto više.

PRVE SPLIT-Split

ŽENSKA KOŠARKA - Split je u prvome dijelu igrao čudesnu košarku. Vratile su nas žute u vremeplov kada smo zadnji puta bili prvaci 1993. Neke utakmice smo opasno visili, ali smogle su snage da prokrenu i pobjede. Za vratom puše Medveščak i za sada je največa briga kako nadomjestiti odlazak Nine Dedić koja je pod košem bila glavna okosnica ove ekipe. Samo naprijed žute.

PRVE SPLIT- Split

Kada se podvuče crta klubovi iz glavnog grada i dalje dominiraju hrvatskim sportom. Bez ozbiljnijih financijskih injekcija tako će na žalost biti i dalje. Novac u Splitu leži na svakome kantunu samo nitko nema potrebe da ga uzme i prusmjeri u splitski sport. Sa druge strane Zagreb pliva u novcu i njima božični rebalans znači još više novca za klubove za razliku od našega koji u pravilu znači manje.