Kontra mraku kontra sili - Ivo Bego

Kontra mraku kontra sili - Ivo Bego

24. veljače 2017. u 6:40 /

Priča o Hajduku povijest je jedne avanture - Hajduk je klub koji je preživio više država i nekoliko državnih uređenja odnosno bolje rečeno režima. Ludilo za Hajdukom traje i danas i nikad nas neće štufat.

Legenda kaže kako je Hajduk osnovan, a kako će drugačije - iz dišpeta. Šta je to dišpet? Strastvena nepopustljivost, inat, prkos, tvrdoglavost. To je ono šta nas dalmatince čini posebnima. Šest slova, jedna riječ, puno energije.
Tko to nema u sebi, bar zrnce Dalmacije zapisano u genima, teško će razumijeti o čemu pišemo. A kako izgleda kada se san splitskih studenata i dišpet spoje u jednoj pivnici u Pragu to več svi znaju.
"Donijeli ste odluku o osnutku nogometnog kluba! A ime! Klub je ka i čovik nosi ime za cili vik. Upali ste nepozvani, bez kucanja, baš poput Hajduka. Stoga evo vam imena. Klub neka se HAJDUK zove. I kao što znate, riječ ta simbolizira sve što je najljepše u našem narodu, Junaštvo, čojstvo drugarstvo, ljubav, prkos močnome zaštitu slabome. Budite dostojni tog imena,

A kako je Hajduk dite Splita i Dalmacije stvoren iz dišpeta isto tako je od strane zagrebačkih studenata 1950. stvorena i naša navijačka skupina Torcida. Stvoreno je novo tilo, ali je duša samo jedna.

Postoji li mogućnost da kada nekome pričate o Splitu i njegovim znamenitostima, ljepotama i štorijama da se ne spomene Hajduka? Kada bi trebali nekom fureštom, kojih zadnjih godina na tisuče dolazi u naš Grad u nekoliko rečenica reči nešto o Splitu biste li izostavili Hajduka? Naravno da ne bi. Mogli bi izostaviti sve, ali Hadjuka nikako ne. Uz Sv. Duju, Marjan, Rivu, palaču, Hajduk je iako najmlađi zasigurno največi simbol ovoga grada.

Hajduk je zapravo fenomen sa ljudskim obilježjima. Vječnost je ostavljena samo za božanstva, za ona najsvetija i najštovanija svih kultura i civilizacija. Ako to shvatimo lako ćemo razumijeti značenje kluba čija je mantra:

Hajduk živi vječno!

Sretan rođendan šjor Bego.