Šta smo uradili u 2015. i šta nam nosi 2016?

Šta smo uradili u 2015. i šta nam nosi 2016?

3. siječnja 2016. u 10:12 /

2015. je za nama i ima nekakvih pomaka. Negdje na bolje negdje na gore. Krenit ćemo naravno sa nogomet odnosno sa Hajdukom. Bijeli su pod dirigentskom palicom trenera Burića doživili potpuno transformaciju u igri. Igra se brže i modernije sa puno rizika u obrani. Hajduk je treći sa 6 bodova iza Dinama i 4 iza Rijeke. Razlika nije velika, ali Hajduk ne smije gubiti bodove na malima (do sada izgubili 7 bodova) i naravno u direktnim sudarima protiv Dinama i Rijeke jer tu bodove vrijede duplo. Siječanje na visoki poraza od Rijeke na Poljudu i od Dinama u Maksimiru u zadnjim sekundama utakmice još boli. Međutim najteže je bilo ispadanje iz Europe od Slovana iz Libereca.
Košarkaši Splita su krenili sa trenerom Burićem da bi ga se nakon nekoliko kola zamijenilo sa Ivicom Skelinom. I kod žutih je primjetan mali napredak. Za razliku od prošle sezone kada su se u dodatnim kvalifikacijama borili z aopstanak u A1 ligi ove godine se bore za Ligu za prvaka što zanći da u regularnom dijelu prvenstva trebaju završiti među prvih 5. Prva dva mjesta su već osigurana za Kvarner 2010 i Zagreb, dok će se za ova tri mjesta najvjerojatnije boriti Split, Šibenik, Gorica i Alkar. Split je u prvome dijelu pobijedio Goricu doma dok je izgubija od Šibenika i Alkara vani. Naravno tu je uvijek opasni Jolly JBS koji u drugome dijelu sezone pokupuje sve šta se da pokupovat i sa njima se nikad ne zna.
Od 4 poraza koje su žuti zabilježili u prvenstvu posebno je bolan onaj protiv Kvarnera 2010 na Gripama kada trener Burić nije zvao timeout prije zadnjeg napada koji je uzgred rečeno bija napad za pobjedu. Isto tako zabolio je i poraz u Šibeniku nakon produžetaka. Onaj protiv Alkara i Škrljeva spada u katastrofalne.
Žuti i dalje imaju problema sa utakmicama na gostujućem terenu gdje teško dolaze do pobjede. To se pod hitno treba promijeniti ako se misli nešto ozbiljnije. Zaigrali smo se malo i brojkama i došli do spoznaje da nekih pola milijuna kuna može žute transferirati jako visoko u Hrvatskom prvenstvu, a samim time i u ABA ligu.
Mornar BS nas i dalje fascinira sa svojim europskim utakmicama gdje nam čupa živce, ali prolazi dalje. Polufinale Eurocupa je je vrhunska stvar za splitski vaterpolo i splitski sport, ali možda tu nije kraj.
Što se tiće natjecanaj u RWP ligi stanje je isto kao i lani. Primorje EB i Jug Co su i dalje nedodirljivi dok su kako stvari stoje i Jadran Carine iz Herceg Novog, te Mladost i PArtizan također neuhvatljivi. Mornar BS je na 6 bodova minusa od PArtizana i Mladosti koji još imaju odigrati i jednu utakmicu između sebe pa tako ta razlika za jednim od ovih klubova može biti i veća. Da stvari budu gore za Vrdoljakovu ekipu od Mladosti su izgubili u Zagrebu, a od Partizana u Splitu gdje su doživili pravi potop. Prolaz u FF ne izgleda moguć, ali dok se igra i vjeruje sve je moguće.
OVK POŠK se mući i igra sve samo ne dobro. U ovoj sezoni opstanak među najboljima je jedini prioritet.
VK Jadran je suvereno gazio A2 ligom i izgledalo je kao da će se prošetati u elitno društvo sve do zadnja dva kola kada su opasno visili u Kotoru i kada ih je Solaris lakočom dobia u Šibeniku tako da če utakmica između Jadranma i Solarisa u Splitu najvjerijatnije odlučivati o prvom mjestu, ako ne bude nekih iznenađenja.
MNK Split Tommy je i ove godine pretendent za naslov. Trenutno su drugi na tablici. Na tri boda zaostatka izad Nacionala. Ove dvije ekipe dominiraju ligom i teško je da se itko drugi može umiješati u borbi za naslov. Ova tri boda zaostatka su posljedica poraza od Nacionala na Gripama kada smo svjedočili još jednoj velikoj malonogometnoj utakmici u kojoj je zagrabački sastav na krilima vratara Luketina još jednom pobijedio naše momke. Zaključak je nakon ovog poraza da bi se u sljedečim utakmicama balun trebao prepustiti Nacionalu, a onda udarat kontre jer smo ih tako zadnji put gadno razbili.
Rukometašice Splita 2010 su furiozno krenule u sezonu i jedno vrijeme bile među prve 3 ekipe. Malo gore malo dole. Međutim već tada se vidilo da nedostaje jedan pravi vanjski napadać kako bi se moglo parirati najboljima. A onda se u Francusku drugu ligu prodala Milka Divić i došlo je do maloga pada u igri pa je 6. mjesto na tablici solidno. Drugi ženski rukometni klub se grčevito bori za opstanak.
Ragbijaši Nade više nisu onako dominantni, izgubili su finale kupa protiv Mladosti, ali su još u borbi za prvenstvo Hrvatske i RRC ligu.
Bejzbolaši su sezonu završili i ostvarili u najmanju ruku čudnovate rezultate. Osvojili su kvalifikacijski turnir Eurocupa čime su Hrvatskoj omogučili da ubuduće ima dva predstavnika u Europskim natjecanjima, osvojili Regionalnu ligu, a onda izgubili u finalu kupa i finalu Prvenstva Hrvatske.
Ženska košarka i ženska odbojka su u teškim problemima. Od onih financijskih do onih rezultatskih. Izgleda da ćemo morati još pričekati dok se stvari ne stabiliziraju. Isto vrijedi i za muške kolege.
Muški rukomet na ne baš uvjerljiv način brodi 1. ligom(koja je u biti druga) pa je teško vjerovati da će skoro u elitni razred hrvatskog rukometa.
Ženski nogometni klub Split je drugi na prvenstvenoj tablici, nikad bliže Osijeku jedinom pravom vladaru ženskog nogometa u Hrvatskoj. Malo fali pa ko zna možda se čudo i dogodi.
Drugi klub MArjan tavori pri dnu tablice i postoji realna opasnost da napuste elitno društvo.