Ćakula sa Damirom Jurkom

Ćakula sa Damirom Jurkom

11. veljače 2012. u 13:30 /

Prije utakmice naših odbojkašica i kaštelanki, razgovarao sam i sa izbornikom ženske odbojkaške reprezentacije Damirom Jurkom.

Možemo li do OI?
Ne vidim razlog zašto ne bi mogli. Sve su to podjednake ekipe. Kada bi ponovili igru ka protiv nizozemki imamo šanse.

Je li se teže kvalificirati na SP ili OI?
Svakako na OI. Mislim da ne postoji niti jedan sport koji ima tako kompliciran sustav za kvalificirati se na OI. Niti u krovnoj svjetskoj organizaciji FIVB ne znaju uvik kakav će sustav primijeniti. Ovisi dosta o sponzorima i zemljama koje najviše ulažu u ovaj sport. Siguran si za prolaz jedino ako si prvak Europe.

Na SP uvik dobiješ jednog ozbiljnog protivnika i dva slabija. Kvalificira se 16 ekipa dok na OI idu 12.

S kim igramo u kvalifikacijama?

Igramo s Njemačkom, Bugarskom, Nizozemskom, Turskom, Rusijom. Pogledajte naš put. Nije lako. Ruskinje su svjetske prvakinje, Turska ima velike ambicije. Bit će teško, ali mi možemo pobijediti svakoga. To smo pokazali i protiv Nizozemske ekipe koju smo dobili.

Kakve su Nizozemke?
Vrhunska ekipa. Već zadnjih 20 godina su u vrhu.

Na koji način su došli do toga?
Odlučili su prije 20 godina dovesti japanske trenere i dignuti odbojku na najviši nivo. Oni su za razliku od nas pametni. Dovode trenere da bi ih slušali i od njih učili, a ne ka mi. Mi dovodimo trenere pa mi njima tumačimo šta triba radit.

Vi ste trener Kaštela DC. Kakva je podjela u Kaštelima? Ko za koga navija?
Joško Berket je pokrenija novi projekt i osnova je svoj klub. Kaštela DC su stari klub star 65 godina. Ima dugogodišnju tradiciju. Jedini klub koji je donija titulu prvaka države. Toni Kukoč je svojevremeno izjavia da u balunu navija za Hajduka, u košarci za Jugoplastiku a u odbojci za Kaštela. Klub se stvara godinama. Ništa ne može preko noći. Klub je bija pred gašenjem prije nego sam ja doša u njega. Ima jedna anegdota. Kada sam bija u Pragu upozna me prijatelj sa jednim čehom i reka je da sam iz Kaštela. Čeh je reka "o vi ste volebolist". Znači Kaštela su u svitu poznata po odbojci.

Trener Splita je Jelić, trofejni trener koji je zamislite doveden iz Bibinja. Ima li Hrvatska uopće sustav kada se takve stvari mogu događati trenerima sa njegovom reputacijom?
Naravno da nema. To je moguće samo u nas. Jelić je trener koji ima tri srebrne medalje sa velikih natjecanja. Takav trener treba bit na plaći saveza kao savjetnik. Međutim to u nas nije slučaj. Ja sam radija 2 godine i 8 miseci bez plaće. Šta da vam kažem.

Izborniče vrime nam je pogledat utakmicu. Šta mislite ko će pobjedit? Novinari favoriziraju Split 1700.
A teško da se sa tim mogu složit. Bit će neizvjesna utakmica. Marina Kaštela su po meni najpotentnija ekipa prvenstva. One mogu puno više nego što su do sada pokazivale. Split je u formi. Ima izvrsne igračice i vrhunskog trenera. Kažem bit će zanimljiva utakmica. Ne bi me čudilo da Marina Kaštela pobjedi.


[Piše: "Zeško"]