ZG novinari se slažu 'Split - grad umirućeg sporta'

ZG novinari se slažu 'Split - grad umirućeg sporta'

3. veljače 2012. u 11:10 /

Pa krenimo od početka. Grad Split je uistinu bio Grad sporta i ne samo to. Split je na svim meridijanima poznat isključivo zahvaljujući svojim sportašima. Splitski klubovi su osvajali državna prvenstva, europske titule. Splitski sportaši su cilome svitu pokazali da postoji jedan mali grad na jadranskoj obali koji prkosi puno većim gradovima i centrima moći kako u bivšoj državi tako i u Europi. I sve nas male ljude je to činilo jako ponosnima i sa guštom bi svima govorili di god bi išli "mi smo iz Splita". I nije samo splitski sport nas Splićane činja velikima. Već sve male ljude iz manjih gradova, jer su splitski klubovi igrali za svih njih. I svi mali ljudi su se uz splitske sportaše osjećali velikima. Pa je tako Hajduk iz Splita imao navijače u svim krajevima bivše države bez obzira na nacionalnost.

E di je to sve nestalo. Nije se to dogodilo priko noći. Splitski sport se sustavno uništava u posljednjih 20 godina. Bez obzira na to koja je politička opcija na čelu Grada. Neko je jedan put kaza kad uništiš splitski sport uništia si dušu grada, uništia si Split. I bija je u pravu. Splitski sport je uništen, a Split je na koljenima. U svim segmentima života.

Međutim vratimo se mi na zagrebačke novinare. Zagrebački novinari uglavnom krive Grad Split za loš odnos prema sportu i sportašima. Prevrću sportski proračun Grada Splita, uspoređuju ga sa zagrebačkim, riječkim... Nije im jasno zašto su u sportskom proračunu Spladium arena i školske sportke dvorane. I još mnogo drugih za normalnog čovika nelogičnih stvari. Nije im jasno nebriga za Hajduka, Jugoplastiku, Jadrana...

Sve su oni dobro napisali - Grad Split, točnije oni koji su ga vodili su krivi i niko ih nikad neće moć oprat od te sramote. Ali nisu oni jedini krivci i to zagrebački novinari nikada nisu napisali. Da li je to posljedica nepoznavanja materije ili slučajno ostaje nam nagađati. Zašto im je baš sada toliko stalo do splitskih klubova i splitskog sporta? Nije ni bitno.

Nas zanima kada će napokon neko od tih novinara napisati da je splitski sport isto tako sustavno uništavan sve ove godine od strane javnih i privatnih poduzeća sa sjedištem u Zagrebu. Možda mnogo više nego što je uništavan od strane gradskih vlasti. Ta su poduzeća napravile hrvatski sport smiješnim i neravnopravnim jer su svoj novac usmjerili u klubove kojima Grad već daje dovoljno novca. I sada kada je sport dotaka dno, kada se zagrebački klubovi više nemaju sa kim natjecati, kada su lige postale lakrdija, sportska borilišta zjape prazna, kada se zbog te neravnopravne podijele novca unaprid zna ko je prvak, sada zagrebački novinari vide da dalje ne ide. To je dobro. Možda se nešto napokon pomakne na bolje.

Mi sportaši iz "Grada umirućeg sporta" to vidimo već 20 godina. I nismo ništa manje krivi od ovih gore nabrojenih. Krivi smo šta smo mučali. Krivi smo šta trpimo nepravdu. Krivi smo šta smo se zadovoljili sa preživljavanjem. Krivi smo šta više nismo ponosni i šta smo pritisnuti ucjenama pljunili na sve ono šta je ovaj grad nekada bio SPLIT - GRAD SPORTA.


[Piše: "Zeško"]