Mi znamo kako

Mi znamo kako

30. siječnja 2012. u 12:20 /

Jesu li na dobrom putu. Jedan klub jedan glas. Pohvalno je šta su se tako žurno uvatili posla. Šta su detektirali da sistem glasovanja putem županijskih saveza nije pravedan. Jer zamislite svaki Županijski savez ima isti broj delegata. Onaj koji ima 2 prvoligaša (Splitsko-dalmatinski) i onaj koji nema niti poštenog drugoligaša (Krapinsko-zagorski). To naravno nije pravedno niti može donit dobro hrvatskom nogometu.

Međutim, je li ovo što se najavljuje pravi put za nogomet. Što će se u budućnosti prominit? Malo toga. Sve će otprilike ostati isto samo šta će se sada sami izbori još više zakomplicirati. Osim toga treba voditi računa da će se ova odredba staviti u zakon o sportu, jer naravno ne postoji zakon o nogometu. Prema tome to će se reflektirati na sve nacionalne saveze i sve sportove. Posljedice će biti dalekosežne.

Zašto mislim da odredba jedan klub jedan glas nije dobro rješenje. Zato šta na taj način o športu opet neće odlučivati nositelji kvalitete već niželigaški klubovi. Kako? Formula je jednostavna (1. liga = 10 klubova, 2. liga = 20 klubova, 3. liga = 40 klubova...). Ako je jedan klub jedan glas o prvim ligama će odlučivati klubovi koji se natječu u županijskim natjecanjima. Totalno neprihvatljivo. To je put koji u budućnosti ne obećava medalje hrvatskom sportu . Treba smislit formulu koja će dat sport u ruke onima koji su nositelji kvalitete, a pritom se mora paziti i na ustavnu odredbu da su svi jednaki. E problem je složen i u ovako kratkom vremenskom periodu od 15 dana zadovoljavajuće rješenje može smisliti samo profesor Baltazar koji uz pomoć svoga stroja rješava sve probleme u Baltazar-gradu.

I unatoč tome šta se radi o liku iz crtanih filmova i njegova pomoć nije moguća naši Ministri su ipak sretne ruke jer u Splitu postoji jedna Zajednica športskih djelatnika koja se zadnju godinu dana bavi problemom sporta i koja ima rješenje. To je Zajednica ekipnih športova Grada Splita koja je intezivno radila na analizi stanja u hrvatskom sportu i koja je nakon mjeseci predanog rada došla do rješenja. Rješenja koje je u skladu sa Ustavom, a u kojem će o sportu odlučivati nositelji kvalitete u nacionalnim savezima. Mi znamo kako.[Piše: "Zeško"]